Μουσική , Music News

Eurovision: Ιστορικές αλλαγές στην πολιτική του Διαγωνισμού - Περιορίζουν τις σημαίες

Οι αλλαγές στους κανονισμούς της Eurovision 2025 για τις σημαίες που ανακοίνωσε η EBU έχουν προκαλέσει αντιδράσεις

Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2025

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή της Eurovision 2025 και η EBU ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στους κανονισμούς. Η αρχή, γίνεται με την εισαγωγή νέας πολιτικής σχετικά με τις σημαίες που επιτρέπονται στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού, όπως αναφέρει το ogaegreece.com

Eurovision 2025: Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν

Αρχικά, η EBU ανακοινώνει πως καταργεί τις συνεντεύξεις Τύπου μετά τα live shows των ημιτελικών και του Μεγάλου Τελικού. Όπως θυμόμαστε όλοι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τον Β’ Ημιτελικό πέρσι στο Μάλμε, αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά την επίμαχη ερώτηση που δέχθηκε η τραγουδίστρια από το Ισραήλ αλλά και τη στάση που επέλεξαν να κρατήσουν απέναντί της η Μαρίνα Σάττιε το πολυσυζητημένο χασμουρητό) και ο Ολλανδός εκπρόσωπος, Joost Klein.

Αναλυτικότερα, καταργούνται οι συνεντεύξεις Τύπου και περιορίζονται οι σημαίες στον χώρο του διαγωνισμού.  Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς αγγίζουν βασικούς μέχρι τώρα πυλώνες του μουσικού αυτού θεσμού, όπως η ελευθερία έκφρασης και η διαφάνεια. Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι «τα πολιτικά μηνύματα πρέπει να αποφεύγονται», ενώ η χώρα που φιλοξενεί τον διαγωνισμό, η Ελβετία, «δίνει μεγάλη αξία στην ελευθερία της έκφρασης».

Δεύτερος κανονισμός προβλέπει πως το κοινό έχει τη δυνατότητα να κυματίζει οποιαδήποτε σημαία επιθυμεί στην αρένα, συμπεριλαμβανομένων των σημαιών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της Παλαιστίνης και χωρών που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. 

Για τις 37 χώρες που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό, οι κανόνες είναι πιο αυστηροί. Η πολιτική σχετικά με τις σημαίες αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, μόνο με την επίσημη σημαία της χώρας τους. Δηλώσεις αλληλεγγύης, όπως για παράδειγμα με την ουκρανική σημαία, τις οποίες παρουσίασαν αρκετοί συμμετέχοντες το 2022, απαγορεύονται φέτος για τους συμμετέχοντες.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις, τόσο από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την Eurovision αλλά και από τους Eurofans, που υποστηρίζουν ότι θίγουν ουσιώδεις αξίες της Eurovision, όπως η ελευθερία έκφρασης και η διαφάνεια του διαλόγου.

Η EBU από την πλευρά της υποστηρίζει, σύμφωνα με το ogaegreece.com, ότι ο λόγος αυτής της απόφασης, είναι για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πολιτική δήλωση στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι χώρες συμμετέχουν με το σκεπτικό ότι «είναι όλες μαζί, χωρίς να διχάζουν» αλλά το κοινό δεν περιορίζεται η ελευθερία του λόγου και ελεύθερα μπορεί να εκφραστεί.

Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, με το θέμα να φτάνει μέχρι και στην Ευρωβουλή, η EBU απάντησε επίσημα σε ομάδα ευρωβουλευτών που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια στην Eurovision 2025. Οι ιθύνοντες ξεκαθάρισαν ότι «ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια διοργάνωση μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι κυβερνήσεων και ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας AN είναι πλήρες και ενεργό μέλος της EBU δικαιούται να συμμετέχει».

Σχετικά

Ατζέντα
April 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close